0512 36 32 97

Houtsoorten

De keuze voor de afwerking van uw buitenwand is misschien wel de meest belangrijke keuze voor uw schuur berging of garage. Het bepaalt immers in grote mate de levensduur. Hieronder volgt een overzicht van de mogelijkheden van gevelbekledingen. Voor een goede afweging van uw keuze staat de duurzaamheidsklasse erbij vermeld zodat u een indicatie krijgt van de levensduur.

Duurzaamheidsklasse

De duurzaamheid is opgedeelt in 5 klassen, waarbij duurzaamheidsklasse 1 voor de hoogste levensduur staat en 5 voor de laagste. Sommige houtsoorten zoals Lariks en Red Cedar hebben van zichzelf al een dermate lange levensduur dat zij onbehandelt buiten gebruikt kunnen worden. Andere houtsoorten zoals vuren en grenen dienen voor gebruik in de buitenlucht behandelt te worden. Voor de verduurzaming van onbehandelt hout zijn verschillende mogelijkheden, zoals impregneren of WaxedWood. 

Geïmpregneerd hout

Onbehandeld hout kan worden verduurzaamd door het te impregneren. Hierbij wordt het hout onder vauüm-druk geïmpregneerd. Het zorgt voor een basis bescherming van het hout. Bij geïmpregneerd hout is daarom goed onderhoud heel belangrijk voor de levensduur van uw schuur, berging of paardenstal. U dient het product altijd zelf nog te voorzien van een beschermlaag. Wij adviseren u dan ook dit product te behandelen met Restol houtolie.

WaxedWood®

WaxedWood® is een verduurzamingsmethode waarbij het hout onder vacuüm en druk verduurzaamd wordt. Tegelijk met de verduurzaming zijn diverse soorten was ingebracht. De was bevind zich in de poriën van het hout waardoor het waterwerend wordt. Regendruppels rollen van hout af, houtrot en andere aantastingen krijgen hierdoor geen kans. En, misschien nog wel het allerbelangrijkste, het hout is geheel onderhoudsvrij! Voor meer informatie over WaxedWood® lees hier verder.

Onbehandeld hout

Houtsoorten als Siberisch Lariks en Western Red Cedar zijn uitstekend geschikt om onbehandeld buiten te gebruiken. De houtsoorten zijn van nature voldoende beschermd tegen houtaantasting. Zo is Lariks, een vervanger voor tropisch hardhout, een harde en duurzame naaldhoutsoort welke van nature rijk is aan hars wat naar loop van tijd uithard. Hierdoor ontstaat een houtsoort die zelfs onbehandeld garant staat voor een lange levensduur. Door het hout onbehandelt te gebruiken krijgt uw bouwwerk een prachtige natuurlijke uitstraling welke door de jaren heen vergrijsd. Hierbij geld dat fijnbezaagde oppervlakten van nature minder snel vergrijzen dan geschaafd hout, en een eventuele afwerklaag hecht hier beter op. 

 

 
duurzaamheidsklasse
lll 10-15 jaar 
ll 15-25 jaar 
l >25 jaar 
1. Geïmpregneerd vuren holrabat gladgeschaafd
Geïmpregneerd vuren    
2. Geïmpregneerd vuren holrabat 19mm fijnbezaagd.
Geïmpregneerd vuren fijnbezaagd    
3. WaxedWood® grenen holrabat 21mm gladgeschaafd.
    WaxedWood® grenen rabat
4. WaxedWood® vuren Zweeds rabat fijnbezaagd,135mm werkend.
    waxedwood® Zweeds rabat 135mm
5. WaxedWood® vuren Zweeds rabat fijnbezaagd,175mm werkend.
    waxedwood® Zweeds rabat 175mm
 
     
6. WaxedWood®, Vuren Bolrabat
    Waxedwood® bolrabat
 
     
 
     
7. WaxedWood® Vuren Channel siding, fijnbezaagd rabat.
    WaxedWood® Channelsiding
8. Onbehandeld, Lariks fijnbezaagd gepotdekseld
  onbehandeld Lariks gepotdekseld  
9. Onbehandeld, Western Red Cedar Zweeds rabat, fijnbezaagd.
  Red Cedar zweeds rabat  
10. Onbehandeld, Western Red Cedar rabat
  onbehandeld red cedar rabat  

 

 

WaxedWood® Zweeds rabatWaxedWood® rabat grenenWaxedWood® bolrabatWaxedWood® Lariks schaaldelen

Onbehandeld Lariks gepotdekseldWestern Red Cedar rabat onbehandeld